Ülkemizde emeklilik kavramı çok fazla yoruma ve seçeneğe açıktır. Bu nedenle birçok insanın kafası karışmaktadır. Bu karışıklıklardan birisi de sgk geriye dönük borçlanma sisteminin olup olmadığıdır. Bu durum emekli olmak için yaşı gelenlerin kullanabilecekleri bir haktır. 2018 yılı da dahil olmak üzere her yıl bu konuda önemli tartışmalar ortaya çıkmaktadır. İnsanlar bu şekilde prim borçlanma işlemi yaparak emekli olmayı hak kazanmak isterler. Ülkemizde bu şekilde bekleyen yüz binlerce insanın olması sgk geriye dönük borçlanma yasası çıktı mı sorusunun defalarca sorulmasına neden olmaktadır.
SGK geriye dönük borçlanma kadınlar ve erkekler için farklı şekillerde işlemektedir. Emeklilik hakkı yaşa göre kazanmış olan emekli adayı kadınların üç çocuğa kadar prim ödeme hakkı bulunuyor. Bu sayıda çocuğu ve üstünde çocuğu olan kadınlar için 2160 gün süreye sahip 6 yıla uzayan prim ödeme hakkı bulunuyor. Bu süreyi yatırmış olduğu prime eklenerek emekli olma hakkına sahip olabilirler. Erkek emekli hakkı kazananlar içinde bu fırsat askerlik borçlanması şeklinde sağlanmaktadır. Bu sayıda bir erkeğin yaşını doldurması halinde primini tamamlamak için sgk geriye dönük borçlanma şansı 540 güne kadar bulunmaktadır. Eksik gün sayısını bu şekilde tamamlayarak bu yıl içinde emekliliğe kavuşma şansı bulunuyor.
SGK geriye dönük borçlanma 2018 yılı için geçerli bir yasa değildir. Her yıl bu şekilde insanlar primlerini tamamlayarak rahatça emekliliğe hak kazanabilmektedir. Tabi gene de bunu kullanmak için belirli şartları sağlamak gerekiyor. En az 1800 prim gününe sahip olmalısınız. Ayrıca bu güne sahip olmayanlar için 60 ile 65 yaşını tamamlamış olmaları gerekmektedir. 2008 yılından yasanın çıktığını ve bu tarihten önce vergi kaybı ile birlikte oda kaybı olanların bu şartın dışında tutulduğunu da ekleyelim.
Sosyal güvenlik ile ilgili kişiye özel sorularınızı sorabilsiniz.
Boş zamanlarımda kitap okumayı ve araştırmalar yapmaktan hoşlanıyorum.
SSK, Bağkur ve isteğe bağlı diğer kapsamlarda sigortalı olanların dört gözle beklediği bağkur ve ssk borcu prim affı 2020 yılında…
Emekli olmak için ya da prim gün ve süresini tamamlamak isteyenlerin bazen bir işyerinde fiilen çalışmadığı halde kendilerini o işyerinde…
Değişiklikten Önceki Ücret Bilindiği üzere yurt ve okul pansiyonlarında nöbet tutan öğretmenlere nöbet başı (24 saat esasına göre nöbet tutulan…
SSK birikmiş para almak Emekli olma şartlarından yaş şartını taşıyamayan sigortalılar ssk kapsamında ödemiş oldukları primlerinin bir kısmını toplu şekilde…
Emekli olup da çalışanların kıdem tazminatı hakkı Emekli olduğu halde bir işyerinde çalışanlar, emekli çalışan kişi kıdem tazminatı şartlarını taşımaları…
4b Bağkur kapsamında sigortalı olanların bağkurlarının aktif mi yani açık mı kapalı mı olduklarını öğrenmeleri mümkün. Sağlık hizmetlerinden sigortası üzerinden…